A Mályi-tavon több, mint 60 éve folyik aktív vitorlás élet. Mályi község határában található bányászatból kivont kavicsbánya tó környéke a miskolciak kedvelt üdülőhelye lett, a partvonal 80%-ban üdülőövezet. A bányató mélysége helyenként eléri a 10-15 métert is, de átlagos vízmélysége körülbelül 6 méter. Rendszeresen rendeznek itt búvár-úszóversenyeket.

Az MMVSC a mai formájában 1994-ben alakult meg. Az aktív tagság az MMVSC-ben körülbelül 20-25 fő. Az utóbbi 5-10 évben sok versenyen megfordultak a Sport Club versenyzői: voltak a Balatonon, Velencei-tavon, Tisza-tavon, Orfűn, Szlovákiában és Szerbiában is. Habár az egyesület nem számít nagynak a magyarországi vitorlás sportban, nincs olyan vitorlázó Magyarországon, aki ne hallott volna a Mályi-tóról, vagy ne ismerne valakit, aki itt tanult meg vitorlázni.

A Mályi tavon, a nyári szünidő kiválóan alkalmas, hogy a gyermekek megismerkedjenek a vitorlázás szépségeivel. Több turnusban, egyhetes nyári táborainkat szakképzett oktatónk valósítja meg, magas szakmai módszertani elvek mentén. Miskolc, Mályi és a környező települések ifjúsága egyre nagyobb létszámmal látogatja meg Egyesületünket. Szívesen részt vesznek a tavon levő edzéseken, mely kiváló feltételeket biztosít. A vízi edzések mellett nagy hangsúly helyeződik az erőnléti edzésekre és funkcionális erősítésre, valamint a versenyelméleti ismeretek folyamatos bővítésére is. A táborokból kikerülő tehetséges gyermekek, valamint azok, akik a vitorlázást inkább csak hobbiszinten szeretnék tovább folytatni, haladó edzéseinken fejlődhetnek tovább. Kiválasztási szempontrendszerünk alapján a versenyzésre érett és alkalmas gyermekeknek ez a szint megfelelő alapot ad a versenyszerű vitorlázásra való továbblépéshez.

Az utánpótlás versenysportra nagy hangsúlyt szeretnénk fektetni, ifjúsági tömegbázist vonzani, elsősorban a vitorlás sportág megszerettetésére, hazai versenyeken való részvétel által.
A táborok jellemzően napközis jellegűek, ahol a gyerekeknek más sportok űzésére is van lehetőségük a mindennapi vitorlázáson kívül. Saját tapasztalatok alapján, valamint a szülők és gyerekek visszajelzéseiből egyértelműen látszik, hogy a vitorlás tábor kiemelkedik a napközis táborok közül. A gyerekek nemcsak a természetben, jó levegőn sportolnak, de egy olyan sportnak az alapjait sajátíthatják el, amire az ország kevés részén van lehetőség. Eközben megtanulják értékelni a természet értékeit, és a többi gyerekkel együtt ki tudnak szakadni a 21. századi internetes virtuális világból.

Egyesületünk minden évben megrendezi 2008 óta a Mikulás Kupát a Mályi-tavon, minden év december első hétvégéjén, ezzel egy hagyományt teremtve. A sokszor szélsőséges körülmények ellenére megtartott verseny Magyarországon egyértelműen egyedi, így mindig akadnak vendégversenyzők a Balatonról vagy a Velencei-tóról is. Idén volt az eddigi legnagyobb érdeklődés, szerepeltünk a médiában.
Egyöntetű visszajelzések szerint egy színvonalas rendezvényt tudtunk nyújtani minden látogatónak.